HTML

Marylou esete a politikai fórumozással

5 éves szenvedélyes történet ért véget. Tapasztalatok a kezdetekről, a fórumozás szépségeiről és gyötrelmeiről, a netfüggésről, arcokról a neten és a valóságban.

Friss topikok

Egy lehetséges út, melynek vannak a válaszai a mai kor problémáira

2008.01.20. 20:37 Marylou

Meggyőződésem, hogy a világ mai problémáira a kereszténységnek, a jézusi tanításnak vannak helyes és konstruktív válaszai.

Nem állítom, hogy ez az egyetlen világszemlélet, ami helyes válaszokat ad… a buddhizmus és más nagy vallások tanításaiban is sok jó válasz található.

Az európai kultúrában a keresztény világszemlélet rendelkezik múlttal, hagyományokkal, az európai emberekhez ez áll közelebb.

A fenti megfontolásból, és annak tudatában, hogy sok mai problémára nagyon jó válaszok találhatók az evangéliumokban, úgy éreztem, hogy fontos lenne, hogy ez megjelenjen a fórumon is. Ezért hoztam létre az „Egy keresztény válasz a mai helyzetre” topikot, ami Böjte Csaba ferences szerzetesnek a reagálásáról szólt, szintén a mai kor problémáira.

Az ő tevékenysége közismert: kallódó, veszélyben levő gyerekeket fogad be, és munkatársaival együtt szeretettel nevelgeti, iskolába járatja, az életben pedig szeretetre tanítja őket.

Szeder Ida nicken pedig megnyitottam „Az örökké fiatal egyház titka” topikot, szintén azzal a szándékkal, hogy az egyháznak a mai korhoz szóló tevékenységéről is eshessék néhány szó. Úgy gondoltam, hogy ha egy-egy jelentéktelen újságcikkecskéről is szólhatnak topikok, akkor miért ne szólhatna egy téma az egyházról is, ahogy az belülről, az egyház tagjai számára látszik?

Valahogy úgy képzeltem, hogy ebbe a topikba főleg azok a fórumtársak fognak jönni, akik tényleg érdeklődnek az egyház mai helyzete, élete, tevékenysége iránt. Ebben tévedtem… voltunk néhányan belső tagok is, de az egész topikra elképesztő negatív külső hadjárat zúdult rá, ami szinte lehetetlenné tette, hogy az a néhány ember, akit valóban az egyház mai tevékenysége érdekel, erről egymással érdemben szót tudjon váltani.

Hogy ezt a topikot miért Szeder Ida nicken nyitottam, arra ki fogok térni abban a fejezetben, ahol a többi nickemről is beszámolok.

Itt most csak annyit, hogy ez a topik nagyon fontos volt a számomra, és nagyon sajnálom, hogy ez is kezdett egyházgyalázó topikba átmenni, pedig egyházgyalázó topikból már amúgy is több van, mint elég.

Miért is gondolom az egyház mai tevékenységéről szóló témát ennyire fontosnak?

Erre egyszerű a válasz... azért, mert nagy baj van az emberi kapcsolatokkal! Egyre több a boldogtalan ember, egyre több a széthulló család, a kallódó gyerek, az elmagányosodott, reményét vesztett idős ember, aki mellett nincs, aki ott álljon, hogy idős napjaiban segítse.

Az egyház által őrzött és megélt jézusi tanításban pedig ott vannak a válaszok, a gyógyír mindezekre a problémákra! Hát hogy a csodába ne lenne fontos!

Az egyház a krisztushívő emberek szeretetközössége, és mint ilyen, a krisztusi tanítás őrzője és otthona. Természetesen nem hibátlan, hanem tele van hibákkal, hiszen emberekből áll, akik tele vannak hibákkal.

Mégis… ha mi emberek úgy tudnánk tekinteni egymásra, mint embertestvérünkre, ahogy Jézus tanítja, és így is viszonyulnánk egymáshoz, segítve egymást, amiben csak lehet, mint a jó testvérek, akkor a világon nagyon sok probléma magától megoldódna.

A mai világból ez a testvériség nagyon-nagyon hiányzik, s a politikából még annál is jobban. Szerintem minden olyan törekvés, ami erre hívja fel a figyelmet, nagyon fontos, és előrevivő.

Jó lenne erről minél többet szólni.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://marylou.blog.hu/api/trackback/id/tr17304962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tszor 2008.01.20. 23:06:33

Sosem olvastam azt a topikot, nem is tudtam, hogy jobbos nyitotta.

Nem olvastam, mert az egyház éppenséggel nem fiatalos és éppenséggel nem ad válaszokat mai problémákra. SZVSZ. Amit pl. óvszerhasználat terén művel az egyház, az már a szánalmas kategóriában van. Ideje lenne rájönniük, hogy éppenséggel az értékeket veszítik el, ha maradnak a begyöpösödött nézeteiknél.

2007-et írunk, ébresztő keresztény egyházak!

Persze, nagyon szép a jézusi világkép, de fantazmagória - pláne manapság. Realisztikusabb világkép, ideológiai kéne.

Marylou 2008.01.21. 10:11:24

A jézusi világkép szerintem képes értelmes, reális, és békét, harmóniát teremtő válaszokat adni a mostani korunk összes problémájára. Azok számára, akik nemcsak megértik ezt a tanítást, hanem az életükben is kipróbálják, hogy milyen is ez. Előttem egy teljesen új világ tárult fel, amikor kezdtem megérteni, hogy miről van szó. Egy olyan világ, amiről addig fogalmam sem volt.

Az egyház, tehát a hívő emberek közössége egész más alapokon áll, mint a pártok, és úgy gondolom, hogy nem is hasonlítható e két dolog egymáshoz.

Óvszerhasználat... ezt inkább egy hasonlattal világítanám meg. Sajnos csak negatív példát találtam, de talán valamennyire szemlélteti, mit is akarok mondani.

Ha valaki mindennap részegre issza magát, akkor őt mennyire korlátozza, hogy az üveg/pohár színe nem lehet sárga? Ugye, nem sokat számít...

Ugyanígy van a szexet illetően is. A jézusi tanítás szerint akinek odaajándékozod magad, ahhoz a személyhez tartozol attól kezdve. Összetartoztok, szétválaszthatatlanul.

Aki komolyan veszi a jézus tanítást, annak nincs szüksége óvszerre.

Aki pedig nem veszi komolyan, az nem törődik a jézusi tanítással, neki pedig mit számít, hogy az egyház mit mond az óvszerről? Ez kb. olyan súlyú kérdés az ő számára, mint az alkoholista számára az üveg színe. Szerintem. :)

tszor 2008.01.21. 11:10:24

Csak hogy férfitabletta még nincs. Márpedig védekezni még a házasság során is kell, hacsak nem a nagyipari gyerekelőállítás a cél.

Libertine 2008.01.21. 11:18:19

Setét középkorba illő szöveg egy setét blogolótól. Mérike, ha komolyan vetted volna a jézusi tanítást, akkor 15-20 gyereked lenne. Farizeus.

Marylou 2008.01.21. 11:28:53

tszor

Létezik a természetes családtervezési módszer, ami meglepően hatékony, az óvszernél szignifikánsan jobb a pearl indexe. Az egyházi topikban ez többször is szóbakerült, oda forrást is tettem be a különböző módszerek összehasonlító vizsgálatainak eredményéről.

Csakhogy a gyógyszerlobbi nem érdekelt a természetes módszer terjedésében, mivel ahhoz nem kell semmilyen eszköz, a természetes módszer a női ciklus különböző szakaszaira jellemző tünetek megfigyelésén alapszik.

Ez egészen más filzófia, mint az eseményekbe történő beavatkozás akár gyógyszer, akár más eszközök segyítségével. Ráadásul a gyógyszergyártók profitja ellen dolgozik.

Sok családot ismerek, akik megismerték és alkalmazzák ezt a módszert, és egész jól bevált. :)

Arról nem is szólva, hogy a szerelemre is direkt pozitív hatással van. :)))

tszor 2008.01.21. 22:33:15

egy linket adhatnál erre (csak ne a topikot, a ki tudja, mennyi hozzászólással! :))

Marylou 2008.01.22. 07:36:59

A természetes családtervezési módszerről (TCST) szóló hozzászólás legutóbb:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=73730224&t=9127854
süti beállítások módosítása